Det går godt for Maskinfabrikken Esko i Aalborg, der har fordoblet omsætningen siden 2011. Samtidig er staben vokset til 21 medarbejdere, der arbejder i toholdsskift. For at skabe plads til yderligere vækst har virksomheden i den senere tid overvejet løsninger omkring at få robotter ind i produktionen. Valget blev en nøglefærdig løsning fra Flextek i form af en avanceret robotcelle, der er gjort klar i maj. Den er baseret på et Okuma Multus U4000 Multitasking CNCcenter til fem-akset simultan bearbejdning og med en seks-akset Motoman robot som håndlanger. Samarbejdet mellem maskine og robot koordineres af Okuma-styringen CNC OSP 300 med dansk dialog. ”Vores maskiner har en høj grad af automation. Men vi har aldrig tidligere haft robotter kørende i produktionen. Derfor har vi valgt en sikker løsning, hvor vi samtidig får større kapacitet på fem-akset bearbejdning,” siger medejer Samuel Rønn, og tilføjer: ”Vi har meget store forventninger til at få robotter ind i produktionen. Det betyder meget for vores konkurrenceevne fremadrettet. Nu er døren åbnet for robotter, og den næste kan snart blive en realitet her i virksomheden.”

Også et drejecenter

Sammen med det fem-aksede CNC-center har den nordjyske underleverandør også af Flextek fået leveret en Okuma LB 3000 CNCdrejebænk med Y-akse og modspindel. De to maskiner ankom i februar og begge forberedt til samkørsel med robotter. De har siden marts produceret emner, der er blevet håndteret manuelt. ”Vi har valgt en løsning i to trin, hvor kun maskinerne blev leveret i første omgang. For at lære dem at kende med tilhørende undervisning. Derefter blev robotten efterinstalleret i maj ved CNC-centret. Dermed tager vi tingene step for step, og det fungerer rigtig godt,” siger Samuel Rønn. Efter planen skal robotcellen med det fem-aksede CNC-center holdes kørende så meget som muligt ind i døgnets ubemandede timer. Forventningerne går på, at robotcellen kan holdes i drift i op til fem timer af døgnets ubemandede timer hos den nordjyske underleverandør.

80 værktøjspladser

For at kunne klare et bredt spænd af opgaver ved ubemandet drift har CNC-centret to værktøjsmagasiner med plads til i alt 80 værktøjer. Samtidig har maskinen en kraftig robust konstruktion, der sammen med femakset bearbejdning skaber optimale betingelser for at bearbejde emner med højpræcision. ”Den helt store fordel ved fem-akset bearbejdning er, at et emne kan færdiggøres i en og samme opspænding. Det sparer tid og samtidig undgår man de fejl, der kan opstå, når et emne skal bearbejdes i flere opspændinger,” siger Samuel Rønn. Virksomheden er underleverandør til maskinbyggere, fødevareindustri, motorproducenter, offshore-industri og andre brancher. Omkring 20 procent af omsætningen hentes hjem på eksport til Norge. Fremgangen hos Esko skyldes især, at virksomheden er gået frem sammen med sine kunder. Men også at nye kunder er kommet til i den senere tid.